2011. június 20., hétfő

the begining of the fourth chapter: taking a deep breath

Tehát elérkeztem ahhoz a ponthoz ahonnan annak idején indítottam a blogot. Itt az ideje, hogy leírjam, még ha csak röviden is az indokokat, amiért váltunk, mintegy megerősítésként, ha majd, esetleg náhány év múlva kétségem támadna:

  1. megélhetés – szebb lenne, ha nem ezzel kezdeném, de az tény, hogy a legtöbbünknek ez a fő oka a távozásra. Tehát a megélhetés nehézsége, amit igazán nem tudom, hogy mi tudná feljavítani, de, ameddig követtem az eseményeket, úgy tünt, a politikai vezetőknek ez nem céljuk.
  2. Politika – egy olyan országban ahol az ellenzék, a mindenkori vezetéssel 180 fokos szöget zárnak be, ott minden negyedik évben összeomlás jön. Tudom, hogy mindenhol van ellenzék, és hogy azok is sorra kerülnek néha, de amikor az a bizonyos szög csak 10-20 fok, akkor ott bizakodóbb lennék.
  3. multikulti – a magyar verziót nem preferálom (...)
  4. iskola – büszkék lehetünk a magyar oktatásra, ahol a mi korosztályunk, akik még a „jobb” oktatást kapták a tanulmányaink 70-80 %-át elfelejtették, és a gyermekeink akik már közel sem kapank olyan „minőségi” oktatást, ugyanúgy utálnak bejárni, mint ahogy mi is tettük azt. Ennek pedig nem kellene így lennie, mostmár kézzelfogjható bízonyítékom van, (saját szemem) hogy ez nem mindenhol van így.

(ez az a rész, amit, az idő során, még néha szerkeszteni tervezek, persze nem törölni belőle, csak bővíteni, és leírni az idegenben szerzett negatív tapasztalatokat is)

Mostmár csak egy dolgunk van, eladni a házat otthon. Nem lesz egyszerű feladat, de a hetek múlásával, kompromisszumokra is hajlandóak vagyunk az ár terén. A terv, hogy szeptember-októbar környékén már kint leszünk.Ehhez pedig pénz kell. Remélem, gyorsan eljön a vevő, aki megoldja ezt a problémánkat is, most legalábbis nagyon bizakodó vagyok. A vízum alapján 2012 március 28-ig kell belépnünk az országba, de mi egy hosszú nyarat szeretnénk magunknak, nem pedig egy hosszú telet.

Gondolkodtam rajta, mi is legyen a címe ennek a bejegyzésnek, „okok” „miért?” stb. Végül is, ha visssza tekintek eddigi életünkre, akkor fejezeteket látok:

- Első fejezet: minden 2007 végéig, amikor megszületett az elhatározás

- Másdik fejezet: felkészülés a vízumkérelem beadására, és maga a beadás

- Harmadik fejezet: várakozás, majd 2011 június 10 VÍZUM

- Negyedik fejezet: (...)

Akkor lehetne a cím: „harmadik fejezet vége”, ami összegzése az elmult eseményeknek, de hoppá, az összegzés már a korábbi bejegyzésbe megvolt. Ezt inkább, valahova a kető közé tenném, mint egy lélegzetvételt amit az ember akkor tesz, amikor valami igazán új dologra készül.

A továbbiakban, megpróbálok sűrűbben írni, mert így is kihagytam sok érdekes dolgot, az itt történtekből. Azért néhány szösszenet, az elmult évből:

Tavaly márciusban, amikor bementem a suliba érdeklődni, rögtön az igazgató helyettes fogadott, aki azonnal hívta az igazgatót. Az igazgató pedig nem győzött szbadkozni, hogy épp nem ér rá, de adott időpontot, a következő szerdára 9 orára. Én kilenc előtt 5 perccel érkeztem, de Ő már várt a suli előtt. Úgy irattam be őket, hogy ők még Magyarországon voltak, csak két hónap múlva tudtam felmutatni a papírokat, hogy mi már regisztrált lakosok vagyunk Hollandiában. Az volt a lényeg, ha már itt vannak, minnél előbb járjanak iskolába.

A lányok már egy éve holland iskolába járnak. Néhány napja voltam fültanúja amint hosszú perceken keresztül csak hollandul beszéltek egymáshoz, és amiből én egy kukkot sem értettem. Egy év után úgy darálják (krákogják) a hollandot hogy az embernek leesik az álla. Azt gondolom ebből a tudásból, csak hónapok kérdése lesz angolt faragni.

Az itteni úszás oktatás megérne egy külön bejegyzést. Ez nagyon fontos része az életünknek, mivel a lányok 4 hónapos koruk óta úsznak. Itt a gyerekek diplomát kapnak (A, B, C), és addig ameddig nincs nekik legalább „A”, addig nem engedik őket mélyvízbe. Előszőr, az „A” és a „B” megszerzéséig, úgy tanítják úszni őket, hogy kint legyen a fejük a vízből, mint otthon a nagymamák csinálják J. A diplommauszásokkor, ami egy külön esemény (egyfajta show), rendes ruhában is kell úszniuk két hosszt, hogy tudják, milyen érzés az, valamint mindenféle olyan feladatot kell csinálniuk, ami a számunkra szükségtelennek tűnik. Ahelyett, hogy ténylegesen jól megtanulnának tempozni, egyfajta túlélő oktatásról van szó.

Amikor ügyet intézünk az adóhivatalban, akkor sorszámot kell húzni, de még soha nem kellett 10 percnél többet várni. Az önkormányzatnál időpontot adnak, egy napon belül, persze a Te időbeosztásodhoz igazítva, és akkor ott azonnal sorra is kerülsz.

A mumusnak kikiáltott magánbiztosítói rendszer ami most mindannyiunknak, ha levonom az állami visszatérítést, kb 150 euróba kerül havonta, nagyszerűen működik, és ez még a fogorvosi ellátás 75%-át is fedezi, persze ezért némi pluszt fizetünk havonta. Így nekem itt olcsóbb a fogászat mint otthon.

Most ennyi, remélem, a következő bejegyzésem, arról fog szólni, hogy elkelt a ház, amire nem kellett hónapokat várni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése